Candidaţii pentru funcţiile de şefi în cadrul posturilor de poliţie comunale reînfiinţate la un an de când au fost reorganizate în secţii de poliţie rurală, mai au două zile pentru a se înscrie la concurs. Aplicarea pentru participarea la concurs se face până la data de 27 septembrie, la ora 16.
Potrivit unui comunicat de presă remis de Inspectoratul de Poliţie Judeţean Sălaj, concursul pentru ocuparea funcţiilor de şef de post a celor 57 de posturi comunale de poliţie din judeţ vor avea loc în data de 17 octombrie, din sursă internă. În vederea înscrierii şi participării la concurs, candidaţii trebuie să îndeplinească, cumulativ, următoarele condiţii: să fie agenţi de poliţie, absolvenţi de studii medii, cu diplomă de bacalaureat; să îndeplinească cerinţele specifice din fişa postului; să aibă permis de conducere categoria B; să aibă 2 ani vechime în specialitatea structurii pentru care se organizează examen/concurs; să aibă 2 ani vechime în specialitatea studiilor necesare exercitării funcţiei; să fi obţinut în ultimii doi ani calificativul de cel puţin “Bine” la evaluarea/aprecierea profesională individuală; să nu fie sub efectul unei sancţiuni disciplinare şi să nu fie puşi la dispoziţie în condiţiile art. 65 din Legea nr. 360/2002, cu modificările şi completările ulterioare. De asemenea, candidaţii trebuie să nu fie în curs de urmărire penală, să fie declaraţi “apt” medical şi psihologic pentru promovarea în funcţia de conducere scoasă la concurs/examen şi să aibă o conduită morală şi profesională ireproşabilă.
Potrivit aceleeaşi surse menţionate anterior, concursul va consta într-un interviu structurat pe subiecte profesionale. Aprecierea rezultatului final al interviului se va face cu note de la 1 la 10. Va fi declarat „admis” candidatul care va avea nota cea mai mare şi va fi notat cu cel puţin 7.
Odată cu reorganizarea poliţiei rurale, de la 1 septembrie, la nivelul inspectoratului au fost atribuite 57 de funcţii de conducere pentru şefii de post. Momentan, la posturile de poliţie se află poliţiştii împuterniciţi, urmând ca în perioada imediat următoare să se organizeze concursuri pentru ocuparea funcţiilor de şefi de post. Ocuparea funcţiilor de şefi de posturi de poliţie rurală de către personal deja încadrat lasă libere 57 de locuri de agenţi de poliţie rurală. La această dată, nu se cunoaşte cu exactitate cine anume va putea ocupa locurile vacante de agenţi la posturile de poliţie din mediul rural.
La ora actuală, în peste 90 la sută dintre posturile de poliţie de la sate au fost încadraţi câte trei lucrători, anume şeful de post şi doi agenţi. Excepţie fac doar câteva comune mai mari din judeţ, unde au fost detaşaţi câte trei agenţi şi şeful de post. La secţiile de poliţie au rămas cel mult cinci lucrători, care coordonează activitatea desfăşurată la nivelul posturilor de poliţie arondate, care preiau dosarele mai complexe, stabilesc programul de patrulare etc. La secţiile de poliţie şi-au desfăşurat activitatea 167 de poliţişti, dintre care 16 ofiţeri de poliţie şi 151 de agenţi.
Posturile de poliţie rurală au fost desfiinţate, în urmă cu aproximativ un an, în scopul creşterii permanenţei oamenilor legii în rândul populaţiei şi scăderii infracţionalităţii de la sate. La data respectivă, aceste structuri au fost arondate celor opt secţii de poliţie nou create, unde au fost relocaţi agenţii şi şefii posturilor desfiinţate.